Inleidingen van de themawandelingen

“100 jaar van beeld naar beeld, beelden uit de 20ste eeuw in de openbare ruimte”

Deel 1: Beelden in de binnenstad
Het is de bedoeling van de uitgever om u op een aangename wijze kennis te laten maken met de uitgebreide verzameling beelden die in de Antwerpse openbare ruimte staan opgesteld. Om dit op een “aangename” wijze te kunnen doen, is het noodzakelijk selectief te zijn. Er zijn immers meer dan 80 beelden in de binnenstad. Een te lange wandeling zou vele belangstellenden afschrikken. Daarom beperken wij ons tot beelden uit de nog maar net afgesloten 20ste eeuw. Maar dan nog is het aanbod over een te uitgebreid territorium verspreid. Wij vonden het dan ook beter om de meest zuidelijke gelegen beelden in een bijkomende facultatieve omloop onder te brengen.

De wandeling start bovenaan de schuine helling van het Zuiderterras, doet 30 beelden aan en eindigt aan de O.L.V.-Kathedraal. Begin en eindpunt zijn op die manier slechts op vijf minuten loopafstand van elkaar.

Deel 2: Beelden tussen de Leien en de Singel
Bij deze wandeling behandelen wij de beelden uit de voorbije eeuw die zich bevinden in de brede gordel tussen de leien en de singel – de twee historische vestingsgordels rond Antwerpen. Ook hier diende rigoureus geselecteerd te worden, en enkele beelden haalden de selectie niet – omdat ze “te licht” werden bevonden, of omwille van hun geïsoleerde ligging. Toch menen wij dat we u hier een waardige opvolger kunnen presenteren voor het eerste deel.

Het geheel werd opnieuw opgevat als een wandeling – een lange wandeling weliswaar. Om alles doenbaar te maken voor iedereen, werden een aantal beelden in de zone Offerandestraat-Stuivenberg-Kerkstraat opgenomen in een afzonderlijke lus, die kan worden overgeslagen zonder het basisconcept al te veel geweld aan te doen. Enkele beelden “buiten circuit” worden kort vermeld voor de volledigheid, evenals een aantal “verborgen” of “verdwenen” beelden.

Deel 3: Beelden op het Kiel en in het park Vogelzang
De derde wandeling in de reeks "100 jaar van beeld naar beeld", behandelt de beelden op het Kiel, in het park Vogelzang en in het park Den Brandt. Hiermee is onze trilogie over de beelden in de Antwerpse publieke ruimte voltooid.

Het is weer een fikse wandeling geworden. Dat kan nu eenmaal niet anders: hoe verder we ons verwijderen van het stadscentrum, hoe verder de beelden uit elkaar liggen. Toch bleef alles doenbaar. En wie zegt trouwens dat het hele traject, of zelfs één van de twee deelwandelingen, in één keer moet worden afgewerkt?

Ook in dit derde deel vinden we een aantal beelden “buiten circuit” terug, evenals “verborgen” of “verdwenen” beelden.

“Stedenbouw en architectuur in Antwerpen in de 20ste eeuw”
Een huis wordt op een welbepaalde, min of meer karakteristieke manier gebouwd (stijl, bouwmaterialen, indeling), dat noemen we architectuur. Huizen staan volgens bepaalde patronen ingeplant in het stadsbeeld, in onderlinge samenhang en in samenhang met de stedelijke infrastructuur (straten, toegangswegen, nutsvoorzieningen), dat noemen we stedenbouw. Beide zijn innig met elkaar verbonden, en zijn deelaspecten van hetzelfde gegeven: wonen en werken in de stad.

Op deze wandeling willen wij samen met u even nader ingaan op wat de 20ste eeuw voor Antwerpen betekend heeft, en welke sporen dit heeft nagelaten. In de eerste plaats stellen wij u een selectie van twintig toonaangevende gebouwen uit deze periode voor, anderzijds krijgt de wandelaar achtergrondinformatie, nodig om het getoonde beter te begrijpen en te plaatsen in de tijd. Een “rode draad”, zo u wil , om u wegwijs te maken in de essentie van deze moeilijke materie.

“Momenten van Migratie”
Deze wandeling wil de gebruiker laat kennismaken met twee boeiende wijken van Antwerpen, de Chinese en de Joodse, twee minder gekende migraties uit het verleden, die beide hun fysieke sporen hebben nagelaten in bepaalde wijken van onze stad. Uiteraard komt daar wat geschiedkundige en andere achtergrondinformatie bij kijken, maar het gaat in de eerste plaats om wandelen. De wandeling begint in de Chinese wijk en gaat vervolgens verder door de Joodse wijk van Antwerpen.

“Het Eilandje, een verleden met een toekomst”
De Schelde, het Kattendijkdok met -sluis (1856-1881) en het Verbindingsdok (1869) maken van dit gebied letterlijk een eilandje. Na de 2de Wereldoorlog verplaatste de havenactiviteit, die een modernere infrastructuur en meer ruimte nodig had, zich in sneltempo naar de nieuwere en steeds grotere dokken in het noorden. (Tot 1940 was de havenzone beperkt tot ongeveer 80 ha. Vandaag beslaat de haven zo’n 14.000 ha.) Het Eilandje bloedde dood, met verval, leegstand en verloedering als gevolg. Hieraan wilde het stadsbestuur een einde maken met het Masterplan. De benaming “Eilandje” zoals ze in het nieuwe Masterplan wordt gehanteerd, omvat ook uitgebreide zones ten oosten en noorden van het oorspronkelijke Eilandje, maar voor onze wandeling houden wij het bij het oorspronkelijke gebied. Op deze wandeling krijgt u inzicht zowel op de historiek van deze wijk als op de huidige en toekomstige herwaardering ervan.

“Gedenkplaten in Antwerpen”
Gedenktekens zijn zo oud als de uitvinding van het schrift. Wellicht de beroemdste gedenkplaat uit de Europese geschiedenis is een eenvoudige rode steen in de smalle bergpas van Thermopylae in het noordoosten van Griekenland... Het opschrift luidt (vrij vertaald): “Voorbij-ganger, als je in Sparta komt, vertel ze dan dat we hier begraven liggen, gehoorzaam aan hun bevel.” Deze plaat werd hier door tijdgenoten geplaatst om de herinnering aan de “300 Spartanen” levendig te houden.

De gedenkplaten die wij op deze wandeling gaan bekijken zijn zeker minder wereldschokkend, maar daarom zijn ze niet minder boeiend. Ze leren ons iets over bekende en minder bekende Antwerpenaars uit het verre en minder verre verleden. Er zijn heel veel gedenkplaten in onze stad – het juiste aantal is niet bekend – en het is ondoenbaar om álle platen op te nemen in een wandeling. De criteria waarop onze keuze voor deze wandeling gebaseerd is, zijn héél subjectief, maar naar onze mening zijn we erin geslaagd om een evenwichtige selectie samen te stellen, die toch ook voldoende gevarieerd is om iedereen te kunnen boeien. U krijgt tijdens de wandeling achtergrondinformatie over de persoon in kwestie.

“Mixed Media, Kunst op de openbare weg”
Na  "100 jaar van beeld naar beeld, beelden van de 20ste eeuw in de openbare ruimte" (driedelig), "Stedenbouw en architectuur in Antwerpen", "Momenten van migratie", "Gedenkplaten in Antwerpen" en "Het Eilandje, een verleden met een toekomst", was nog een ander thema vinden geen sinecure. Wij kregen wel als tip een madonnawandeling te doen, maar dit is ons al voorgedaan door een organisatie die daarin gespecialiseerd is. Wat wel moet vastgesteld worden, is dat op de openbare weg nog veel meer kunst te zien is dan de standbeelden die wij in onze eerste themawandelingen al hebben besproken. Wat dacht u van de zeven stripmuren die onder de noemer "Muurvast" de laatste jaren in het straatbeeld kwamen? Een initiatief van Lin Torfs (Mekanik Strip) en Johan Bijttebier met ondersteuning van het District en de Stad Antwerpen alsook diverse sponsors. Of de poëziemuren, en de Elsschot-citaten van Antwerpen Boekenstad? Op weg langs deze kunstzinnige artefacten ontmoeten wij een aantal bijzondere gevels, enkele door ons onbesproken standbeelden, en natuurlijk toch wel wat madonna's. Een mengeling van diverse kunsten, dus. Vandaar de titel van deze wandeling: "Mixed media, kunst op de openbare weg".

Deze wandeling is opgedeeld in drie stukken: Zuid, Centrum en Noord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten