Stadswandeling "Kinderen van de Zorg"

De omloop van de wandeling kan men terugvinden op Google Maps. Deze loopt langs 14 plaatsen waar een informatiebord in het kader van het project "Kinderen van de zorg" geplaatst is. 
Waar nu het monumentale art-decogebouw van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) staat, (Nationalestraat 55) was er in de 19de eeuw het Vondelingenhuis met de vondelingenschuif (op de foto rechts van de deur). 
Na een bezoek aan de expo in het ITG-gebouw, kunnen we de wandeling aanvatten. Deze loop langs de Rochustraat, halverwege deze straat was destijds de vondelingenschuif (Tegenover voormalig café Het Zonneken). 


Verder gaan we via de Begijnenstraat en Kasteelpleinstraat naar de Terninckstraat. Op nr. 30 is de Fondatie Terninck gevestigd, een godshuis en school voor behoeftige weesmeisjes, in 1697 gesticht door kanunnik Christiaan Terninck. 

De volgende halte is het Maagdenhuis, (Lange Gasthuisstraat 33) die bereiken we via de Maarschalk Gerardstraat en het Mechelseplein. Na een bezoek aan dit voormalig weeshuis kunnen we verder wandelen.

Als we de Lange Gasthuisstraat verder uitwandelen komen we in het verlengde in de Korte Gasthuisstraat. Vooraan leert een infopaneel ons dat in de 14de eeuw in de Everdijstraat ook een vondelingenhuis moet geweest zijn. 

De Korte Gasthuisstraat loopt uit op een kruispunt waar o.a. de Schrijnwerkersstraat ook op uit komt. In die straat, voor het huis ''t Hoefyserken', is op 17 december 1717 een drie weken oude baby gevonden. Hij kreeg de naam Gisbertus Hoefysers (Vondelingen kregen een naam dat verwijst naar hun vindplaats).  

We lopen de Schrijnwerkersstraat verder uit, kruisen de Schoenmarkt en lopen de tegenoverliggende straat in. Via de Eiermarkt en de Sudermanstraat komen we in de Vleminckstraat. Hier herdenken we de vondeling Blasius Keldermond (4 februari 1772, let alweer op de familienaam).

We wandelen verder de Sudermanstraat uit tot in de Korte Nieuwstraat, waar we informatie vinden over de rijke Antwerpenaar Hendrik Suderman.

Aan de Korte Nieuwstraat 26 is JAC, Jongerenadviescentrum, gevestigd. 

Via Melkmarkt en Wijngaardstraat komen we op het Hendrik Conscienceplein. Hendrik Conscience schreef misschien wel het mooiste liefdesverhaal van Antwerpen: dat van Houten Clara. (lees de korte inhoud) 

We verlaten het plein via de Wolstraat en via de Minderbroedersrui gaan we naar de Keizerstraat. De Keizerskapel staat nog steeds op nr. 23, maar de Sint-Jacobskapel/Broodjeskapel niet meer.


Via de Prinsesstraat en de Kattenstraat gaan we naar de Korte Sint-Annastraat. Op nr 4 is Jeugdzorg Emmaüs gevestigd. De Korte Sint-Annastraat komt uit in de Lange Sint-Annastraat, deze draaien we links in tot aan de Ossenmarkt. Aan de overzijde van dit plein is de Rodestraat. Deze komt dan weer uit op de Paardenmarkt, waar we op het nr. 94 onze laatste stopplaats vinden: Het voormalig Knechtjeshuis. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten