Inleidingen bij de wijkwandelingen

Wijkwandeling in de binnenstad

Voor deze wandeling is gekozen om 20 locaties in een ringlijn te plaatsen. Start en aankomst zijn in het Maagdenhuismuseum. De totale duurtijd van deze wandeling is plus minus 3 uur, maar u kan deze natuurlijk onderbreken. Er zijn geen aanwijzingen voor de te volgen weg. Zij die de stad niet kennen kunnen op het plannetje, achteraan, de locaties terugvinden.

 

Wijkwandeling Staspark

Ook voor deze wandeling is gekozen om 20 vragen in een ringlijn te plaatsen. 17 hiervan betreffen beelden op de openbare weg. De totale duurtijd van deze wandeling is alweer een 3 tal uren.

 

Wijkwandeling Klein Antwerpen

De naam verwijst naar een oude afspanning met herberg die aan de Lange Leemstraat in het noorden van de buurtschap Haringrode lag. Door de aanleg van de Belgiëlei werd het noorden van Haringrode afgescheiden en ging het een eigen wijk vormen, die oorspronkelijk nog "Quartier Léopold" of Leopoldswijk heette en later onder de naam Klein-Antwerpen bekend werd. De wijk heeft op het plan de vorm van een hart. Met bovenaan de Maria Henriettalei, Van Eycklei en een stukje Plantin en Moretuslei. Vervolgens een deel van de Mercatorstraat, de Belgiëlei en de Mechelsesteenweg. En tenslotte het onderdeel van de Britselei tussen Mechelsesteenweg en Maria Henriettalei. De Lange Leemstraat, de vroegere "Platea Haringrodiensis", deelt de wijk in een noordoostelijk en een zuidwestelijk deel.

 

Langs de kaaien

Deze wandeling start op de Bolivarplaats, aan de voet van het beeld van Jan De Lichte. Via de Jan van Gentstraat, waar in de nabije toekomst het project “The Residence” zal groeien, en de Van der Sweepstraat komen we op het Nieuw-Zuid terecht. De tocht gaat verder over de Scheldekaaien. Het Scheldekaaienproject maakt aardig vaart, en dat valt vooral op in de zone Sint-Andries en Het Zuid. De aanleg van de publieke ruimte staat op de planning van dit jaar. Nog even en je kunt de Schelde komen bewonderen van op een veilige, groene dijk beplant met bomen. Via het Eilandje gaat de wandeling naar de nieuwe brug over de Italiëlei.

 

De Harmoniewijk

In de Harmoniewijk zijn de meeste straten getrokken zijn aan het einde van de 19de eeuw. De wijk strekt zich uit tussen de Mechelsesteenweg en de as Anselmostraat - Lange Lozanastraat, enerzijds en de Jan Van Rijswijcklaan en de Britselei anderzijds.

 

De wijk Markgrave

De centrale as van de wijk is de Markgravelei, deze werd in 1546 getrokken door Gilbert Van Schoonbeke en heette toen de Lange Lei. Toevallig (of niet) viert men dit jaar de 500ste verjaardag van zijn geboorte. Gilbert Van Schoonbeke (1519-1556) was een van de belangrijkste lokale figuren tijdens de Antwerpse Gouden Eeuw. Als onecht kind binnen een rijke familie. (Hij wordt pas erkend in 1545 en bij zijn overlijden laat zijn vader hem geen stuiver na!) Vanaf 1542 treedt hij in de voetsporen van zijn vader, een grondspeculant. Maar daarnaast is hij ook aannemer, ingenieur, financier en groothandelaar (het prototype van de neokapitalist) Hij bruist van initiatief, en zal zijn stad letterlijk veranderen. Om dit voor elkaar te krijgen, is hij niet vies van enige corruptie... Stadswaag, Vrijdagmarkt en Nieuwstad (huidig Eilandje) zijn enkele van zijn realisaties. Maar ook het Leikwartier, tegenwoordig beter bekent als de wijk Markgrave. Op 18 januari 1546 koopt Gilbert Van Schoonbeke het domein "Ter Beke" van de toenmalige eigenaar, Willem Van de Werve (schout van Antwerpen, Markgraaf van het Land van Ryen). Hij verkavelt het terrein en trekt er straten door (Lange Lei en Haantjeslei). Pas in 1894 wordt de Lange Lei, die dan Markgravelei heet, helemaal bestraat. Tot dan liep er enkel een steenweg in het midden, met aan beide zijden daarvan een onbestrate strook en een gracht. Gilbert Van Schoonbeke overleed in zijn huis "De Keyser" in de Antwerpse Minderbroedersrui, hij werd 37 jaar.

 

De Borgerweertpolder

“Een eeuw geleden was dit stadsdeel nog de “Borgerweertpolder” met een dijk waarop de Rijselsche baan en een spoorweg naar Gent liepen. Die vruchtbare poldergrond, de groentetuin van de Sinjoor, werd onder een metersdikke laag zand bedolven om er een moderne stad op te bouwen.” Dit schreef journalist Hugo De Ridder (1932- ) in zijn voorwoord tot zijn Poëtische Promenade”. Een brochure die wandelaars begeleidt langs 60 stoeptegels die hij met zijn vrienden van het Actiecomité Linkeroever (ALO vzw) liet plaatsen i.s.m. het District Antwerpen. De ontwikkeling van Linkeroever werd pas echt concreet na de opening in 1933 van de Scheldetunnels voor auto’s en voetgangers. De grote verkeersassen op de opgespoten zandgronden werden aangelegd in 1938-1939. Onder impuls van burgemeester Camille Huysmans (1933- 1940) kregen ze de naam van literaire personages: Blancefloer, Halewijn, Charles de Coster … Het is tussen deze assen dat deze wandelzoektocht plaatsvindt.

 

De Kapellekestoer

Antwerpenaren die een “Kapelleke gaan doen” bedoelen dat ze naar de kroeg gaan. Volgens ex-burgemeester Bob Cools (in het Antwerps Kroegenboek) is dit woord "aangewaaid" uit het noorden en zou het vroeger gebruikt zijn voor drankgelegenheden van gering allooi. Synoniemen zijn: Herberg (herbergzaamheid), Estaminet, Staminee, tapperij, café en ten slotte tave(e)rne. Tegenwoordig zou men kunnen stellen dat een kroeg nog de enige drankgelegenheid is waar men hoofdzakelijk drank serveert, zonder al te veel restaurant activiteiten. De naam kroeg zou afgeleid zijn van de Duitse "krug" wat kruik bedoeld. Men dronk toen bier uit een kruik, vandaar.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten